Mallorca

 

Vall de Sóller

 

(Editorial Alpina, quarta edició, octubre de 2017)

 

  • Per primer pic, l’Editorial Alpina ha posat a la venda un mapa sense guia ja que aquesta només s’ha escrit en anglès i en alemany. Hem resumit l’edició original al no traduïr ni les visites de pobles ni la major part de les passejades fàcils. Només expliquem aquí els itineraris més emblemàtics

 

  • Podeu descarregar-vos els tracks de tots els itineraris a wikiloc (usuari: Sóller Alpina)

 

 Consells pràctics

- Us recomanem de fer servir el mapa juntament amb una guia d’itineraris excursionistes. En una zona tan abrupta i amb tanta abundància de camins com la Serra de Tramuntana és molt fàcil perdre’s.

 

- Respecteu les propietats privades i no hi entreu si hi ha un senyal de prohibició. Les senyals de “Prohibido el paso” afecten, en algunes ocasions, només als vehicles i les de “Vedat privat de caça” o “Coto privado de caza” no tenen res a veure amb els excursionistes. La major part dels camins assenyalats en el mapa (fins i tot els públics) travessen propietats privades. En la guia i en el mapa s’indiquen alguns dels camins tancats, però n’hi ha d’altres. Les excursions explicades en aquesta guia no presenten cap problema de pas.

 

- Deixeu les barreres entre les diferents propietats tal com les heu trobat. Normalment són tancades.

 

- Els tiranys (corriols) representats en el mapa són camins difícils de trobar i de seguir i poden travessar llocs complicats anomenats “passos”, d'una certa dificultat. Us aconsellem d'anar-hi amb qualcú que els conegui.

 

- Respecteu al màxim l’entorn natural: no encengueu foc, no llenceu fems (deixalles) i no feu renou. L’acampada només és permesa a una zona indicada prop del Santuari de Lluc.Els cans poden perseguir les ovelles. Deixeu-los a casa o porteu-los fermats (lligats).

 

- Consulteu el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per conèixer les zones d’exclusió on hi està prohibit l’accés.

 

- En l’època de nidificació del voltor negre (de gener a juliol) (de febrer a juny), s’aconsella no fer excursions a la zona compresa entre sa Calobra i la Cala de Sant Vicenç.

 

- No deixeu objectes de valor al vostre vehicle als aparcaments de la Serra de Tramuntana.

 

- Si utilitzeu un receptor de GPS tingueu present que el Datum del mapa és l’Europeu 1950.

 

ÍNDEX

 

ITINERARIS DE POBLES (fàcils)

6- La descoberta de la vall dels tarongers: Port de Sóller- Camí Vell- Sóller

9- Port de Sóller- Muleta Gran- Camí de Rocafort/ Camí des Rost/ Camí dels Monts Reials- Sóller

10- Port de Sóller- Camí Vell- Camí de Bàlitx- Mirador de ses barques- Fornalutx

16- Sóller- Sa Capelleta- Mirador de ses Barques- Camí de Bàlitx- Sóller

29- Deià- Cala de Deià

 

ITINERARIS DE DIFICULTAT MITJANA (els clàssics)

34- Cúber- Coll de l'Ofre (+ Puig de l'Ofre)- Barranc de Biniaraix- Sóller

35- Sóller- Barranc de Biniaraix- Coll de l'Ofre (+ Puig de l'Ofre)- Cúber

36- El camí Vell de Cúber i el Barranc de Biniaraix

37- Sa Costera: Mirador de ses Barques- Cala Tuent

38- Cala Tuent- Mirador de ses Barques

40- Deià- Cala de Deià- Llucalcari- Camí de Castelló (GR 221)- Port de Sóller (o Sóller)

41- Deià- Cala de Deià- Llucalcari- Bens d'Avall- Muleta- Port de Sóller

42- El món perdut de Muleta: Refugi de Muleta- Cap Gros- Vèrtex geodèsic de Muleta- Muleta Gran- Port de Sóller

43- Del Port de Sóller a Deià per la costa

44- Camins de pirates i contrabandistes prop del Port de Sóller

45- Puig de sa Bassa des de l'àrea recreativa

46- Puig de sa Bassa des de Fornalutx

47- El Portell de sa Costa des de Fornalutx

 

 

 

 

ITINERARIS DE POBLES

 

6.- La descoberta de la vall dels tarongers

Port de Sóller- Camí Vell (5’)- Coll d’en Borrassar (+25’)- Crta. Ma-10 (+10’)- l’Horta (+7’)- Sóller (+15’)

Temps (sense aturades): 1 h

Desnivell: 100 m

Dificultat: baixa. Discórre per camins empedrats i amb bocins asfaltats

Punt de partida: Port de Sóller Est- Passeig Marítim, al creuer amb el carrer Antoni Montis (a prop de la parada de taxis)

 

Amb la platja darrere nostre, anem del passeig per vianants (C/ Antoni Montis) en direcció al túnel de Sa Mola. A l’esquerra de la segona rotonda (5’, al costat del Camí de sa Figuera) comença el camí que va paral·lel a la crta. en direcció al túnel, passa una barrera i arriba a un forn de calç (2’). El sender gira a l’esquerra, puja per uns escalons i, a la part alta, discorreix paral·lel a una pista asfaltada i baixa (10’). Voregem unes cases per la dreta, tornem a ascendir, passem dues barreres, arribem a una pista on ens desviem cap a la dreta i creuem el Coll d’en Borrassar (5’). Als dos minuts de baixada, prenem una drecera empedrada a l’esquerra, travessem la pista i agafem el camí de més a la dreta cap a Son Penya (l'itinerari 10 agafa el de l'esquerra). Seguim tot recte per una pista i un bocí curt de camí empedrat, passem davant les cases de Can Tamany (3’) i anem per una pista asfaltada fins a la crta. Ma-10 (5’). La creuem en línia recta, deixem als 500m l’esglèsia de L’Horta a mà esquerra i continuem pel „Camí de sa Figuera“. Més endavant passem pel camp de fútbol i seguim tot recte per l’Avinguda d’Astúries i Victòria fins al carrer de sa Lluna, on girem a la dreta cap a Plaça.

 

 
 

9.- L’itinerari més bonic entre el Port de Sóller i Sóller

Port de Sóller- Muleta de ca s’Hereu (45’)- Muleta Gran (+10’)- Can Bleda (+ 20’)- Sóller (+1h 10’)

Temps (sense aturades): 2:30 h

Desnivell: 250 m

Dificultat: mitjana/ baixa

Punt de partida: Port de Sóller Oest- Platja d’en Repic, davant de l’Hotel Los Geranios

 

Amb la platja darrere nostre, agafem el carrer Camp de sa Mar al costat de l’Hotel “Los Geranios” i girem als 7 min, abans d’un pont estret, cap a la dreta. Seguim la pista asfaltada (l’Hotel Rocamar ocupava aquest espai fins que va ser enderrocat l’any 2013) fins al final on prenem a mà dreta pel GR-221 en direcció a Deià (panell informatiu). Pugem pel camí empedrat que passa prop de l’agroturisme de Muleta de ca s’Hereu i, poc després de rodejar les cases de Muleta, arribem a una bifurcació (a la dreta, GR cap al refugi de Muleta) on anem tot recte seguint el GR en direcció a Deià

Després d’ignorar una cruïlla a l’esquerra i una altra a la dreta, la pista és asfaltada. Deixem a la dreta el carrer que davalla al restaurant “Bens d’Avall” i anem a l’esquerra fins a la crta. Ma-10 que agafem cap a l’esquerra uns 100 m. Al costat de l’Hotel Son Bleda, travessem la carretera cap a la dreta i seguim una pista uns 50 metres. A una corba tancada cap a la dreta, anem tot recte i arribem a la Capella de Castelló (200 m) on abandonem el GR-221 i girem a l’esquerra. El camí discórre pla entre les marjades d’oliveres i assoleix una bifurcació (10 min) on podem triar entre diferents opcions:

 

a/ El Camí des Rost continua en línia recta, s’estreny a uns pocs minuts i davalla amb escalons fins a Sóller (45 min).

b i c/ Prenem cap a la dreta, deixem l’ Hotel Cas Xorc a l’esquerra i, poc després, la pista ja no està asfaltada. La seguim uns 3 min i, a una corba cap a la dreta, agafem un sender escalonat a l’esquerra, passem entre unes cases i, després d’una barrera, ens trobem al proper creuer. Aquí es separen les dues opcions:

 

b/ El Camí des Monts Reials surt cap a l’esquerra en davallada i creua una pista vàries vegades. Deixem la casa dels Monts Reials a la dreta, anem uns 50 m al costat de la via de tren i la travessem. A la propera cruïlla, girem a la dreta i baixem pel sender escalonat fins a Sóller.

c/Si anem tot recte, trobem una barrera i una pista encimentada que seguim en davallada. Creuem una pista asfaltada en línia recta i anem a parar a una pista que seguim uns minuts. Agafem un sender cap a la dreta fins a la bifurcació del Camí de Rocafort on girem a l’esquerra. El sender empedrat i escalonat baixa cap a Sóller en 15 min i pel camí gaudim de boniques vistes panoràmiques

 
 

 

10.- L’itinerari més bonic del Port de Sóller a Fornalutx

Port de Sóller- Camí Vell a Sóller (5’)- Coll d’en Borrassar (+25’)- Camí de Bàlitx (+25’)- Mirador de ses Barques (+1h)- Fornalutx (+1h)

 Temps (sense aturades): 3 h

Desnivell: 450 m

Dificultat: mitjana/ baixa

Punt de partida: Port de Sóller Est- Passeig Marítim, al creuer amb el carrer Antoni Montis (a prop de la parada de taxis)

Seguim l’itinerari 6 fins al Coll d’en Borrassar. Dos minuts més tard, agafem una drecera cap a l’esquerra, travessem la pista i prenem el sender de l’esquerra (l’itinerari 6 segueix el de la dreta). El nostre sender desemboca a la pista que, als pocs metres, és asfaltada i que seguim uns 3 min més fins al Camí de ses Alzines que prenem cap a l’esquerra abandonant el carrer senyalitzat. A uns 100 m girem a la dreta i continuem per un sender fins a una pista i a la crta. Ma-10. La creuem en línia recta, anem pel camí asfaltat uns 300 m (uns metres passada la casa número 33) i ens desviem pel Camí Vell de Bàlitx- Camí de Son Blanco cap a l’esquerra (en aquesta direcció, és difícil veure el rètol)

Dos minuts més tard girem a l'esquerra i seguim el carrer fins al final on comença un camí empedrat que ens porta a la crta. Ma-10. Anem uns 30 m nach cap a l'esquerra, travessem la carretera i pugem per una rampa encimentada fins al camí que passa dues barreres. Després de la segona agafem una pista uns metres cap a la dreta fins a la continuació del camí. Uns minuts més tard, assolim un creuer important: si anessim a la dreta podriem arribar directament a Fornalutx, però val la pena pujar fins al Mirador de ses Barques. Per això, seguim tot recte (als 10 m deixem un camí cap al Port de Sóller) per la vorera de les marjades d'oliveres fins a la pista de Bàlitx (20 min, a l'esquerra tenim l'itinerari 37) on ens desviem cap a la dreta i on podem optar pel camí o per la pista per anar fins al Mirador de ses Barques (10 min)

A la sortida de l'aparcament en direcció a Sóller continua a la dreta el nostre itinerari. Dos minuts més tard (després de passar una barrera) deixem a l'esquerra una altra possibiltat per anar a Fornalutx (el camí creua la Ma-10 tres pics) i seguim tot recte per un sender entre parets i rodejat d'alzines que ens duu a una pista on girem a l'esquerra. A uns 300 m, a una corba cap a la dreta, anem en línia recta, passem una barrera i travessem un olivar fins a una altra barrera. Agafem la pista cap a l'esquerra i, quan desemboca en una altra pista, la prenem a l'esquerra per uns metres fins a un camí pavimentat que puja a l'esquerra. Als pocs metres comença el sender que ens portarà fins la Ma-10 i que seguim per uns metres cap a l'esquerra on girem per la carretera de Fornalutx. A uns 100 m ens desviem a la dreta per una pista amb dreceres senyalitzades que ens duu a Fornalutx.

 

 
 

16.- De Sóller a sa Capelleta i al Mirador de ses Barques

Sóller- Sa Capelleta (30’)- Mirador de ses Barques (+30’)- Camí de Bàlitx (+10’)- Sóller (+1h 10’)

Temps (sense aturades): 2 h 20 min

Desnivell: 350 m

Dificultat: mitjana/ baixa. Itinerari circular

Punt de partida: Sóller- Plaça de la Constitució

Amb l'esglèsia darrere nostre, creuem la Plaça cap a la dreta, agafem el carrer de sa Lluna i girem pel segon carrer a l'esquerra (Victòria). Quan arribem al camp de fútbol, prenem el carrer de la dreta al costat del torrent i ens desviem a l'esquerra abans d'un pont. Dos minuts més tard, girem a la dreta i 50 m més enllà abandonem el GR-221 i anem cap a l'esquerra en pujada. Als propers 10 minuts creuarem la pista un parell de pics fins a una cruïlla: a la dreta tenim el Santuari de Santa Maria de l’Olivar i a l'esquerra l'original Capelleta.

Tornem a la cruïlla i seguim en línia recta en pujada, travessem la Ma-10 i agafem un sender escalonat. A la propera bifurcació anem cap a la dreta, poc després arribem a una pista que seguim uns 30 m fins a un camí escalonat que prenem a l'esquerra. Al següent creuer, anem uns metres cap a la dreta i girem a l'esquerra per un camí de carro que abandonem als pocs metres passant una barrera a la dreta. Pugem per l'olivar fins a una pista que seguim uns 300 m en pujada i ens desviem a la dreta per un camí que, després de deixar un sender a Fornalutx a la dreta, arriba al Mirador de ses Barques.

A l'aparcament podem optar entre el sender escalonat de la dreta o la pista de més a l'esquerra que ens duen (10 min) a una important bifurcació on abandonem la pista i prenem el camí de l'esquerra en descens. Passem unes quantes barreres i, als 20 min, deixem un camí al Port de Sóller (a la dreta) i un a Fornalutx (a l'esquerra) i seguim tot recte. Pocs minuts després, el nostre sender desemboca a una pista, rodeja unes cases i gira a l'esquerra fins assolir la Ma-10. La seguim cap a l'esquerra uns metres i girem a la dreta fins a la carretera transversal Ma-2123 (5 min) on anem a l'esquerra cap al camp de fútbol (800m) i cap a Plaça.

 
 

29.- Baixada a la Cala de Deià

Deià- Camí des Ribassos (10’)- Cala de Deià (+35’)- Camí de sa Vinyeta (+15’)- Deià (+30’)

Temps (sense aturades): 1 h 30 min

Desnivell: 150 m

Dificultat: mitjana/ baixa. Itinerari circular

Punt de partida: Aturada principal del bus de línia a Deià

Des de l'aturada, anem una mica en direcció a Sóller i agafem el primer carrer a mà esquerra (Carrer des Porxo) fins al final on agafem un carrer escalonat en descens (Costa d’en Topa). En arribar al carrer asfaltat, continuem tot dret, travessem un pontet i ens trobem davant del Museu Arqueològic. Girem a la dreta vorera del torrent (aquesta part de Deià es diu “Es Clot”), fins a un cruïlla on veurem el primer rètol que indica a la dreta cap a la Cala. Continuem fins al final del carrer, on el camí s’estreny i dóna pas al Camí des Ribassos, passa dos botadors i, després de travessar per un pont de fusta el torrent, arriba a la carretera de la Cala. A mà esquerra tardarem uns 10 min en arribar-hi (hi ha dos restaurants oberts entre abril i octubre). Per tornar al poble agafem el camí d’anada fins al pont de fusta. Aquí continuem per la carretera uns 20 m fins a trobar a l’esquerra un camí empedrat, senyalitzat com a GR 221 (Camí de sa Vinyeta), que travessa la carretera tres vegades i arriba a l’escola del poble.

 

 
 

Itineraris de dificultat mitjana

(els clàssics)

 

34.- De Cúber a Sóller pel Barranc de Biniaraix (+ Puig de l'Ofre)

Embassament de Cúber- Coll de l’Ofre (1h 15’, possibiltat de pujar al Puig de l’Ofre)- Barranc de Biniaraix (+30’)- Sóller (+2h 15’)

Temps (sense aturades): 4 h (5 h mit dem Aufstieg zum Gipfel)

Desnivell: 150 m de pujada i 850 m de baixada (200 m més amb el cim de l’Ofre)

Dificultat: mitjana

Punt de partida: Aparcament de l’embassament de Cúber. S’hi pot arribar en autobús de línia 354 des de Sóller o el Port (d’abril a octubre cada dia, excepte diumenges, a les 9 h)

El Barranc de Biniaraix és una de les meravelles paisatgístiques de la Serra de Tramuntana. Ha estat declarat “Bé d’Interès Cultural” en reconeixement de la respectuosa acció humana sobre l’espectacular paisatge natural. Itinerari per camí empedrat i pistes sense asfaltar. Discorre pel GR 221 i està senyalitzat. La pujada al cim té marques de pintura i fites.

Des de l’aparcament passem la barrera en direcció a l’embassament. Podríem seguir la pista asfaltada que duu a la presa, però és més bonic girar a la dreta pel GR que rodeja l’embassament per la seva dreta. Els 2 camins es troben davant d’una barrera que travessem. Passades les cases de Binimorat, abandonem la pista girant pel GR cap a la dreta i pugem fins al Coll de l’Ofre (875 m – 1h 15min).

Ascensió facultativa al Puig de l’Ofre: en arribar al coll travessem el prat cap a l’esquerra fins a trobar (a uns 50 m del coll) una pista que ens duu sota una línia elèctrica que seguim a la dreta fins al Coll des Cards (15 min). Ara remuntem l’ampla cresta fins al cim (1.093 m– 15 min) que ens ofereix un panorama excepcional d’Es Pla, el Puig Major i la Vall de Sóller. Per davallar hem de seguir el camí de pujada dels darrers 3 min i continuar tot recte (marques de pintura i fites). Als 20 min arribem a una pista que agafem a mà dreta i que ens portarà al Coll de l’Ofre en 10 min més.

Des del Coll de l’Ofre agafem el GR que desemboca a la pista prop de les cases de l’Ofre i, als 200 m (680 m – 20 min), ens desviem a mà dreta. Després d’una barrera entrem a la part més espectacular de l’excursió: el Barranc de Biniaraix i, als pocs minuts, gaudim d’una panoràmica immillorable damunt la Vall de Sóller. El camí empedrat, davalla en revolts, passa prop de nombroses fonts i, a la segona part del barranc, voreja i travessa el torrent varies vegades fins al poblet de Biniaraix (1h 30min – 2 h). En arribar al costat de l’esglèsia deixem el carrer asfaltat a mà esquerra i seguim tot dret pel carrer empedrat. Al final ens desviem a l’esquerra i anem a parar a la carretera que ens durà a Sóller (30 min).

Retorn al punt de partida: si tinguéssim el cotxe aparcat a l’embassament de Cúber hi podem tornar amb el bus de línia (d’abril a octubre cada dia, excepte diumenges, a les 15 h) o en taxi.

 
 

35.- De Sóller a Cúber pel Barranc de Biniaraix (+ Puig de l'Ofre)

Sóller- Barranc de Biniaraix (30’)- Coll de l’Ofre (+2h 45’, possibilitat de pujar al Puig de l’Ofre, 1093m)- Cúber (+1h 15’)

Temps (sense aturades): 4 h 30 min (1 h més si pugem al cim)

Desnivell: 850 m de pujada i 150 m de davallada (200 m més amb la pujada al cim)

Dificultat: Mitjana

Punt de partida: Sóller- Plaça de la Constitució

Seguim l’itinerari 16 però, a la perifèria de Sóller, no abandonem el GR sinó que continuem tot recte pel carrer asfaltat i, al proper creuer, anem a la dreta pel Carrer de l’Ermita uns 600 m. A una corba a la dreta, prenem un sender empedrat a l'esquerra que ens duu al llogaret de Binibassí. D’aquí girem a la dreta pel GR 221, sortim a la crta. que agafem a mà esquerra per uns metres i anem a la dreta per un carreró que ens porta a Biniaraix. Ens dirigim a l'esquerra cap a la sortida del poble on comença el Barranc de Biniaraix: les marjades d’oliveres, el torrent i l’empedrat ens acompanyaran fins a les cases de l’Ofre que assolirem en unes 2 h. El camí des Barranc acaba a una barrera (680m), després de la qual torcem a l’esquerra, rodegem la finca fins a la pista que agafem cap a l’esquerra en pujada. Aviat l’abandonem anant per un camí senyalizat a la dreta i girant,als pocs metres, cap a l’esquerra (estaca indicadora) fins assolir el Coll de l’Ofre (875 m, 30 min, des d’aquí podem pujar al cim seguint les explicacions de l’it. 34). Al coll, abandonem la pista que tornarem a seguir a partir de Binimorat i fins passada una barrera, on el GR es desvia per la banda esquerra de l’embassament de Cúber i arriba a la crta. Ma-10 (1h 15 min des del coll) on podem agafar un bus de línia cap a Sóller i al Port de Sóller a les 17 h (d’abril a octubre cada dia, excepte diumenges)

 
 

36.- El Camí Vell de Cúber i el Barranc de Biniaraix

Sóller- Barranc de Biniaraix (30’)- Camí Vell de Cúber (+10’)- Cova des ses Alfàbies (+25’)- Coll d’en Se (+15’)- GR-221 (+15’)- Biniaraix (+45’)- Sóller (+20’)

 Temps (sense aturades): 2 h 45 min

Desnivell: 400 m

Dificultat: Mitjana. Itinerari circular

Punt de partida: Sóller- Plaça de la Constitució

Seguim l'itinerari 35 fins a Biniaraix. A la sortida del poble (panell informatiu), girem a la dreta, travessem el torrent uns minuts després i comencem la pujada pel camí empedrat. A la primera bifurcació senyalitzada (a 15 min del panell informatiu), abandonem el GR i ens desviem cap a la dreta pel Camí vell de Cúber. Uns 15- 20 minuts després, deixem una caseta i uns blocs de material de construcció a la dreta i arribem a una corba pronunciada cap a la dreta. No pugem pels 4 escalons de pedra de l'esquerra sinó per una rampa estreta uns metres més enllà (fites). El tirany ens condueix en pujada i en línia recta a la bonica Cova des ses Alfàbies (4 min), on s'hi recollia l'aigo que degotava del sostre. Tornem al camí que, als voltants del Coll d'en Se (10 min), es dirigeix cap a l'esquerra i segueix una reixeta. En aquest lloc, abandonem el camí principal i anem tot recte en lleugera pujada. Molt aviat comença la davallada, creuem el torrent (bonic salt d'aigua a la dreta- Salt des Cans) i arribem a l GR que agafem a l'esquerra en direcció a Biniaraix

 
 

37.- Sa Costera: de Sóller/ del Port de Sóller o del Mirador de ses Barques a Cala Tuent o a Sa Calobra

Mirador de ses Barques- Bàlitx d’Avall (1h 15’)- Coll de Biniamar (+30’)- Cala Tuent (2h).

Temps (sense aturades): 3 h 45 min

Desnivell: 250 m de pujada i 650 m de baixada

Dificultat: mitjana

Punt de partida: El punt de partida és al Mirador de ses barques (400 m, situat en el km. 44’8 de la ctra. Ma-10 de Sóller a Lluc). S’hi pot arribar en autobús de línia 354 des del Port (diari d’abril a octubre, excepte diumenges, a les 9 h). .

Des de l’aparcament, podem agafar el camí escalonat senyalitzat (que puja primer, gira a l’esquerra i davalla lleugerament) o la pista sense asfaltar de més a l’esquerra. Tot dos camins es troben a uns 10 min del Mirador, a una cruïlla on continuem per la pista que planeja entre marjades d’oliveres centenàries. 10 minuts més tard, davant de la possessió de Bàlitx d’Amunt, la pista es dirigeix a la dreta i travessa una paret mitgera.

Al primer revolt pronunciat cap a l’esquerra seguim tot dret per l’antic camí empedrat fins a una zona ombrejada on hi trobem la Font de Bàlitx. El nostre camí gira bruscament a l’esquerra just abans d’arribar-hi, baixant per l’empedrat irregular i llenegadís (relliscós) i torna a desviar-se sobtadament cap a la dreta. Arribem a la pista i a les cases en ruïnes de Bàlitx d’Enmig (15 min). Aquí podem admirar dues oliveres interesants: una està davant la porta de la casa i l’altra a mà dreta del camí. Continuem fins arribar a una cruïlla de pistes. Agafem per uns metres la pista de l’esquerra per girar, tot d’una, pel camí empedrat de mà dreta (senyalitzat). Els darrers metres els farem per la pista fins a les cases de Bàlitx d’Avall (40 min) on es pot beure suc de taronja natural.

Des de Bàlitx agafem la pista, travessem el torrent i, al començament de la pujada, ens desviem a mà dreta pel camí senyalitzatque desemboca als 20 min novament a la pista (abans del coll hi ha una cruïlla, si seguim per l’esquerra i, al final, agafem el tirany de la dreta, arribarem en uns 30 min a la torre de senyals de na Seca). Travessem el Coll de Biniamar (365 m) i baixem per l’alzinar fins al final de la pista en 10 min (una petita variant que ens permet deixar la pista durant uns metres està senyalitzada prop del coll).

Camí a les cases de sa Costera: Si no volem arribar a Cala Tuent i hem de tornar al Mirador de ses barques, us proposem anar fins a les cases de sa Costera: a la cinquena corba baixant del coll surt un camí a l’esquerra (senyalitzat amb una estaca). A uns 20 m hi ha una altra bifurcació: anem recte pel caminoi de l’esquerra i arribem a les cases en 20 min. Gaudirem d’una de les millors panoràmiques de la costa nord.

Prop del final de la pista comença a mà dreta el camí empedrat a Cala Tuent amb impressionants vistes de la costa. Després d’una mitja hora de planejar i davallar suaument, trobem la cruïlla de la Font des Verger, situada a uns 15 min molt a prop de la costa. L’abundant cabal d’aigo va permetre la instal·lació de sa Fàbrica d’Electricitat, que va subministrar energia a Sóller fins a 1962. Actualment l’aigua es duu mitjançant una canalització submarina al Port de Sóller i, d’aquí, a la resta de l’illa.

Després d’aquesta bifurcació, el camí puja gradualment fins al Coll de na Polla (150 m– 45 min). Baixem per l’olivar abandonat, arribem a la pista que agafem breument i, davant les cases de Capapuig, girem a l’esquerra. Poc després, anem a parar a una altra pista que seguim uns 50 m fins a desviar-nos a l’esquerra per uns escalons de pedra. A l’acabar de baixar-los trobem una bifurcació: el de l’esquerra ens porta directament al restaurant Es Vergeret (després de travessar un altra pista i dirigir-nos lleugerament a l’esquerra). El camí de la dreta, després d’un bocí empedrat en molt bon estat, acaba en una pista que seguim a mà esquerra. En arribar al camí asfaltat girem a l’esquerra, en direcció al restaurant i, als pocs metres, agafem uns escalons a mà dreta que ens duran a la cala. Hem tardat 30 min des del coll. Si hem anat al restaurant i hem de baixar a la cala, seguirem el camí asfaltat fins passat el primer revolt on veurem a mà esquerra els escalons en direcció a la cala.

Retorn al punt de partida: Barcos Azules (http://www.barcosazules.com-Tel. 971 630 170, 669 022 389 o preguntar directament al Port de Sóller pel matí) ofereix servei de barques des de Cala Tuent a les 16.55h (només de dilluns a divendres i pels mesos d'abril, maig, juny, setembre i octubre i amb el mar encalmat). També podem seguir una hora més fins a Sa Calobra, on en cas de bon temps, hi acostuma a haver servei.

Combinació d’itineraris: si volem començar a Sóller hem de seguir l’excursió 16 fins davant del camp de futbol. Aquí agafarem el carrer de l’esquerra que seguim recte i desemboca al Camí de ses Argiles (direcció Poliesportiu). Al Camí de Son Blanco trobem el primer rètol a la dreta del Camí vell de Bàlitx que va a parar a la pista a mig camí entre el Mirador i Bàlitx d’Amunt.

Si volem seguir de Cala Tuent a Sa Calobra, hem de seguir la carretera fins a l’església de Sant Llorenç. A la seva dreta podem agafar el camí vell passant la barrera i cercant-lo per la dreta. Al principi està poc definit, però després està empedrat fins a les cases de Sa Calobra. D’aquí fins a la carretera, on girem a l’esquerra i arribem al moll de Sa Calobra. Val la pena visitar l’espectacular desembocadura del Torrent de Pareis.

 
 

 

38- Sa Costera: Sa Calobra- Cala Tuent- Mirador de ses barques- Sóller

Cala Tuent- Coll de Biniamar (2h 15’)- Bàlitx d’Avall (+30’)- Mirador de ses Barques (+1h 15’).

Temps (sense aturades): 6h 30min de Sa Calobra a Sóller/ 5h 15min de Sa Calobra al Mirador/ 4h min de Cala Tuent al Mirador.

Desnivell: 850 m de pujada i davallada (només 600 m de pujada i 200 de davallada si anem de Cala Tuent al Mirador)

Dificultat: mitjana

Punt de partida: Banda dreta (est) de Cala Tuent on només s'hi arriba en cotxe per les carreteres Ma-10 und die Ma-2141. Dos km abans d'arribar a Sa Calobra hem de girar a l'esquerra i, quan arribem a la urbanització, seguir recte fins al final

Excursió llarga per una zona costanera de gran bellesa.La primera part és una mica desagradable ja que hem de caminar per la carretera asfaltada. A partir de Cala Tuent seguim el sender costaner senyalitzat i, passat el Coll de Biniamar, entrem a la vall de Bàlitx, tota voltada d’oliveres.

Des de Sa Calobra seguim la carretera en pujada fins després d’un revolt pronunciat i un torrentó (km 11.8) on trobem una pista a mà dreta que ens duu a les cases de Sa Calobra. Des del llogaret continuem per un camí empedrat, pugem al Coll de Sant Llorenç i sortim a l’església, des d’on és millor baixar per la carretera fins al costat dret de la platja de Cala Tuent. Si disposem de vehicle podem començar l’excursió aquí (1 h 15 min des de Sa Calobra).

Travessem la platja, pugem pels escalons de pedra i, en arribar a la pista asfaltada que duu al restaurant, girem a l’esquerra. Al cap de pocs metres prenem a la dreta una pista sense asfaltar (primer rètol indicador del camí i un de prohibició al trànsit de vehicles). Deixem una altra pista a la dreta i, pocs metres després, comença a la dreta el Camí de Sa Costera (hem d’anar amb compte ja que l’indicador i el camí són difícils de veure). Després d’un tram empedrat molt elaborat, arribem a una pista que seguim cap a la dreta fins que s’acaba, lloc on agafem un camí a l’esquerra fins a una altra pista, davant les cases de Capapuig. Prenem la pista cap a la dreta i l’abandonem als pocs metres per un camí a mà dreta que ens condueix al Coll de na Polla (150 m – 30 min). Des d’aquí gaudim d’una panoràmica extraordinària delde l’itinerari costaner.

El camí ens porta en 40 min fins a la cruïlla de la Font des Verger situada a uns 15 min molt a prop de la costa. L’abundant cabal d’aigua va permetre la instal·lació de “Sa Fàbrica d’Electricitat” que va subministrar energia a Sóller fins el 1962. Des de l’any 2009, una canalització submarina duu l’aigua al Port de Sóller i, d’aquí, a la resta de l’illa. Després de la cruïlla, el camí va pujant gradualment i desemboca a una pista que seguirem a mà esquerra pel mig de l’alzinar fins a assolir el Coll de Biniamar (365 m – 45min).

Camí a les cases de Sa Costera: si volem anar a les cases de Sa Costera, hem d’abandonar la pista abans del coll per una drecera senyalitzada a mà dreta. A uns 30 m deixem el camí marcat i girem una altra vegada a la dreta. Arribem a les cases en 20 min, des d’on gaudim d’una de les millors panoràmiques de la costa nord.

Baixem del coll (si agafem la primera pista a mà dreta fins al final i després el tirany que surt a la dreta, podem pujar a la Torre de na Seca) i, als 5 min, ens desviem a mà esquerra pel camí vell fins a les cases de Bàlitx d’Avall (30 min): s’hi pot beure suc de taronja natural.

Sortint de Bàlitx per la pista trobem al cap de 3 min a mà dreta el camí vell que desemboca després de 20 min novament a la pista. Quan passem per les cases de Bàlitx d’Enmig podem admirar dues oliveres interessants: l'una és davant l’entrada i l’altra a mà esquerra de la pista. Als pocs metres agafem a mà esquerra el camíque passa prop de la Font de Bàlitx i torna a la pista, que seguim fins al Mirador de ses barques (400 m, 1h 15min des de Bàlitx d’Avall).

Retorn al punt de partida: per anar a Sóller o al Port des del Mirador de ses barques tenim el autobús de línia 354 (de l'abril a l'octubre, de dilluns a dissabte, a les 17.30 h). No és possible tornar a Cala Tuent o a Sa Calobra amb transport públic i un taxi surt molt car.

Combinació d’itineraris: 10 min abans d’arribar al Mirador trobem la bifurcació senyalitzada a la dreta cap a Sóller o al Port (segona part de l'itinerari 16) i des del Mirador podem seguir la segona part de l'itinerari 10 a Fornalutx.

 

 
 

40- De Deià al Port de Sóller/ Sóller passant per Llucalcari

Deià- Cala de Deià (45’)- Llucalcari (+45’)- Son Coll (+30’)- Can Prohom (+30’)- Port de Sóller (+1h 30’) o Sóller (1h 15’)

Temps (sense aturades): 4 h (3 h 45 min a Sóller)

Desnivell: 290 m de pujada i 450 m de davallada

Dificultat: Mitjana. La davallada a la Cala es fa per un camí empedrat i senyalitzat. El camí costaner fins a Llucalcari està marcat només amb pintura però és fàcil de trobar. Té alguns llocs problemàtics per a persones amb vertigen i està en mal estat.

Punt de partida: Deià- Aturada de bus al poble

Excursió molt variada que combina la visita de dos pobles amb un camí costaner de gran bellesa i amb un altre d’origen àrab. S’ofereixen tres diferents opcions per acabar l’excursió al Refugi de Muleta, al Port de Sóller o a Sóller.

 

Seguim l’itinerari 29 des de Deià a la Cala (1 h). Pocs metres abans d’arribar-hi, veiem a mà dreta uns escalons de pedra pels que pugem. Als 2 min ens desviem a l’esquerra i baixem a la marjada inferior per travessar la cala per damunt. Trobem una barana de fusta on el camí puja lleugerament. En comptes de baixar a la casa que hi ha a l’extrem de la cala hem de girar a mà dreta abans d’arribar-hi. Després de gaudir d’una nova panoràmica, el camí segueix la costa i hi veiem nombrosos pins desarrelats pel temporals de vent de 2001 i 2008. El camí passa dos botadors (escales de fusta), deixa una paret de pedra molt alta (a la dreta) i arriba a un creuer de camins poc definit (30 min desde la Cala, per davall nostre tenim la platja de roques nudista de Es Canyaret). Aquí abandonarem el camí costaner per uns escalons que pugen a mà dreta, en fort pendent (tenim una casa a cada costat) i que desemboquen a un altre camí que agafem cap a l’esquerra. Passem una barrera i arribem a un carrer asfaltat del llogaret de Llucalcari, preciós conjunt de cases on hi podem admirar vàries torres de defensa (10 min).

Remuntem el carrer cap a l’esquerra i, a uns 40 m, anem a l’esquerra per uns escalons (a una rajola hi posa “camí vell”). Uns 50 m després de la darrera construcció podem gaudir (si ens girem i mirem enrera) d’una de les millors panoràmiques de l’illa. Poc després travessem la carretera, tot recte, i prenem una pista asfaltada que puja fent revolts. Agafem una pista asfaltada que surt a la dreta (Can Rabin) i la seguim en forta pujada durant 5 min fins a una volta pronunciada a l’esquerra. Si ens hi fixem bé, a la dreta comença un tirany que, en pocs minuts, ens portarà al Camí de Castelló. Hem tardat uns 15 min des de Llucalcari.

Aquest és el Camí Vell de Sóller a Deià, d’origen àrab, restaurat en molts de trams i que prenem a mà esquerra. Passem prop de les cases de Son Coll, i als 10 min, entrem al bosc. Després d’unes voltes en pujada, passem una barrera i, als pocs minuts, deixem a mà esquerra una era de batre (30 min). El camí es transforma en una pista que passa davant les cases de Can Prohom i, després, torna a ser empedrat. Arribem a una cruïlla important (a l’esquerra tenim la Capella de Castelló) ja que aquí se separen els camins per anar a Sóller o al Port de Sóller.

Per anar al refugi de Muleta o al Port de Sóller ens hem de desviar a l’esquerra fins a la carretera on continuem a l’esquerra (en direcció a Deià) uns 50 m. A la primera corba pronunciada surt una pista asfaltada en direcció al restaurant “Bens d’Avall” que seguirem uns 10 min. A la primera bifurcació girem a la dreta, abandonem l’asfalt i girem per la primera pista a la dreta. Al següent creuer agafem la pista de l’esquerra. Travessant un olivar majestuós amb exemplars centenaris arribem a una cruïlla senyalitzada, prop de les cases de Muleta Gran. Aquí se separen les dues alternatives:

 

* Per anar al Refugi de Muleta agafem el camí de l’esquerra que, als pocs minuts, creua una paret mitgera i ens condueix en direcció a la costa. Prop del refugi, a la bifurcació, hi anem directament pel camí de la dreta, pugem una mica i hi entrem per la seva part posterior. Es pot menjar (Tel. 971 634 271) i dormir amb reserva prèvia (Tel. 971 173 700). Hem tardat 1 h des de la Capella de Castelló.

 

* Per anar al Port de Sóller seguim recte arribant, poc després, a una cruïlla de 4 camins on continuem tot recte. Tot seguit girem a la dreta i, després de rodejar les cases de Muleta, agafem un camí a l’esquerra i travessem una barrera. Passem entre oliveres de formes fascinants, creuem una altra barrera i baixem a un torrentó amb una tercera barrera. Poc després tenim a l’esquerra la possessió de Muleta de Ca s’Hereu i el camí gira a la dreta i planeja. Davallem després per un empedrat irregular fins a la perifèria del Port. Hem caminat 1h 15min des de la capella de Castelló. Aquí podem anar a l’esquerra cap al Port o seguir el GR 221 cap a Sóller: al final del camí empedrat en baixada, girem a la dreta seguint el torrent i després pugem per rodejar una casa. El camí davalla i, al primer creuer, hem d’agafar el carrer asfaltat a l’esquerra en direcció a l’Hotel de Can Ai. Quan arribem a la carretera de Deià girem a mà esquerra en direcció a Sóller.

* Per davallar a Sóller des de la capella prendrem el camí senyalitzat tot recte. Primerament planeja, després travessa una pista asfaltada (aquí tenim un altre camí per anar a Sóller), s’eixampla i baixa entre marjades d’oliveres. Més tard agafem un camí estret a l’esquerra, passem una barrera i, als pocs minuts, el camí està asfaltat un centenar de metres. Després davalla escalonat fins a Sóller (1 h des de la capella).

Retorn al punt de partida: en autobús de línia des de Sóller o el Port.

 
 

 

41- De Deià al Port de Sóller per la costa

Deià- Cala de Deià (45’)- Es Canyaret (+45’)-Bens d’Avall (+45’)- Muleta Gran (+45’)- Port de Sóller (+1h)

Temps (sense aturades): 4 h

Desnivell: 300 m de pujada i 450 m de davallada

Dificultat: Mitjana. La davallada a la Cala es fa per un camí empedrat i senyalitzat. El camí costaner fins a Llucalcari i Bens d'Avall està marcat només amb pintura però és fàcil de trobar. Té alguns llocs problemàtics per a persones amb vertigen i està en mal estat

Punt de partida: Deià- Aturada de bus al poble

Seguim l'itinerari 40 en direcció a la cala de Deià i a la platja des Canyaret i ignorem els camins que parteixen a mà dreta en direcció a Llucalcari. Poc després, passem un botador i pugem cap a una era (5 min, deixem un camí mes ample a mà dreta). A partir d'aquí hem d'anar alerta i evitar els estrets i llenegadissos tiranys a prop de la costa cercant alternatives més segures per les marjades d'oliveres i botant per damunt de troncs caiguts o passant-los per davall. Abans del proper botador (10 min), baixem per un erosionat i estret tirany i, després, hem d'abandonar la línia costanera. Passem pel costat d'un forn de calç, trobem dos botadors més (15 min) i agafem una pista cap a l'esquerra per uns metres. Girem a la dreta per un estret sender i pugem per una pista encimentada. Tres minuts més tard, a l'altra banda del torrent, veiem l'edifici del restaurant i, 50 metres més enllà, cerquem un lloc on el torrent es pot creuar fàcilment. Prenem el carrer en pujada i, al primer creuer, girem a la dreta i, al següent, a l'esquerra. Des d'aquí seguim el GR 221 en direcció al Port de Sóller.

 

 
 

42- El món perdut de Muleta

Port de Sóller- Far des Cap Gros (30’)- Bens d’Avall (+45’)- Port de Sóller (+1h 15’)

Temps (sense aturades): 2 h 30 min

Desnivell: 250 m

Dificultat: Mitjana.

Punt de partida: Port de Sóller Oest- Platja d’en Repic, davant de l’Hotel Los Geranios

Amb la platja davant nostre, anem cap a l'esquerra en direcció al Far des Cap Gros i continuem fins a l'aparcament situat a l'entrada del refugi de Muleta (2 km). Agafem el GR només uns metres, ens desviem a mà dreta i gaudim de les vistes al mar passant per un forn de calç (10 min) i arribant al final del camí de carro (5 min).

Aquí comença un estret sender en ascens que, 5 min més tard, s'enfila per les roques i gira a l'esquerra assolint la Punta de Sóller on la panoràmica abasta fins a l'illa de sa Dragonera. Davallem cap al comellar, el travessem i pugem per la vessant oposada. El tirany planeja, passa davant d'una primera caseta i, al costat de la següent (aquesta amb teulada), gira a l'esquerra i creua una zona plana. Poc després, les fites ens condueixen en pujada pel paisatge rocós fins a la urbanització de Muleta (al costat del vèrtex geodèsic). Si anem tot recte pel carrer, arribem al creuer amb el GR-221 on podem prendre cap a la dreta i seguir l'itinerari 43 en direcció a la cala de Deià o tornar al Port de Sóller si girem a l'esquerra.

 
 

43- Del Port de Sóller a Deià per la costa

Port de Sóller- Far des Cap Gros (30’)- Bens d’Avall (+45’)- Restaurant (+30’)- Es Canyaret (+45’)- Cala de Deià (+45’)- Deià (+45’)

 

Temps (sense aturades): 4 h

Desnivell: 450 m de pujada i 300 m de davallada

Dificultat: Mitjana. El camí costaner fins a Llucalcari i la Cala de Deià està marcat només amb pintura però és fàcil de trobar. Té alguns llocs problemàtics per a persones amb vertigen i està en mal estat

Punt de partida: Port de Sóller Oest- Platja d’en Repic, davant de l’Hotel Los Geranios

 

Seguim l'itinerari 42 fins al creuer amb el GR-221 on anem a la dreta i, a uns 200 m, l'abandonem agafant el carrer de la dreta en descens. A uns 500 m prenem el de l'esquerra i, 20 m abans de l'aparcament del Restaurant “Bens d'Avall” (a la dreta hi ha un transformador elèctric), creuem el torrent cap a l'esquerra i girem per la pista cap a la dreta en direcció a la costa. Poc després, passada una cadena i abans d'una corba a la dreta, ens desviem a l'esquerra per un estret sender que segueix una reixeta. A l'arribar a una pista, la prenem cap a l'esquerra i, als pocs metres, girem a la dreta (botador i rètol). El sender puja, passa per una caseta en ruïnes i creua el següent botador. A partir d'aquí hem d'anar alerta i evitar els estrets i llenegadissos tiranys a prop de la costa cercant alternatives més segures per les marjades d'oliveres i botant per damunt de troncs caiguts o passant-los per davall.

Passem al costat d'un forn de calç (8 min després del botador) i trobem un altre botador, després del qual, el tirany erosionat puja pel fort pendent. Tornem a davallar, creuem una era (8 min) i baixem per uns escalons cap a la dreta fins al proper botador. Prop de la platja des Canyaret, ignorem tots els camins que pugen cap a l'esquerra (en direcció a Llucalcari- possibilitat de combinar amb l'itinerari 40 per tornar al Port de Sóller) i seguim en línia recta per la part més bonica d'aquest sender costaner que ens duu a la Cala de Deià. Aquí agafem el camí cap a l'esquerra i continuem per la carretera uns 700m. En aquest punt podem anar pel GR cap a l'esquerra al Port de Sóller, seguir tot recte cap a Deià pel GR o travessar el torrent i arribar a Deià pel camí des Ribassos.

 
 

 

44.- Camins de pirates i contrabandistes prop del Port de Sóller.

Port de Sóller- Can Joan de sa Dida (30’)- Tirany fins al pas de na Cordellina (+45’) i retorn (+1h 15’). Itinerari per Ses Puntes (+30 min) i per la Torre Picada (+ 20 min)

 Temps (sense aturades): 2 h 30 min

Desnivell: 250 m

Dificultat: Mitjana.

Punt de partida: Port de Sóller Est- Passeig Marítim, al creuer amb el carrer Antoni Montis (a prop de la parada de taxis)

Amb la platja darrere nostre, agafem el carrer Antoni Montis fins a la primera rotonda on prenem en diagonal a l'esquerra l'Avinguda 11 de Maig que desemboca al carrer Bèlgica. Amb forta pujada, arribem a una pronunciada corba cap a l'esquerra on seguim en línia recta per una pista asfaltada i, cinc minuts més tard, assolim un ampli coll (a l'esquerra hi ha una barrera tancada amb un pas per a senderistes. Per aquí podem anar a la Torre Picada i a Ses Puntes). Continuem per la pista que, als pocs minuts, planeja i deixa de ser asfaltada. Poc després, passada la segona volta en pujada, podem agafar el camí empedrat de la dreta o anar per la pista que ens duu a Can Joan de sa Dida i, a uns 250 m (Can Bardi, S’Illeta), al creuer amb l'itinerari 54

El nostre itinerari segueix en línia recta i arriba a un panell (que adverteix dels perills del Torrent de na Mora) i a una barrera tancada que contornegem per la dreta. Als pocs metres, davant d'un portell sense barrera, girem a l'esquerra i, tot d'una, a la dreta passant un altre portell. Deixem un sender en descens a l'esquerra, continuem planejant pel camí que es va estrenyent i arribem a un rotlo de sitja (20 min). A uns 5 metres, podem davallar a l'esquerra cap a la costa o seguir l'itinerari 53 cap a la dreta. Tornem pel cami danada al Port de Sóller.

 

Desviació a la Torre Picada i a Ses Puntes: A l'ample coll, passem per la dreta de la barrera cap a l'esplanada. Si anem a l'esquerra (per la pista o per les dreceres de més a l'esquerra), arribarem en 10 minuts a la Torre Picada. Si ens dirigim a la dreta per l'ample sender vorera d'una reixeta, trobarem un camí que davalla fins a una bifurcació al costat d'un forn de calç. El camí de la dreta ens duu a Ses Puntes i a Ses Cambres i el de l'esquerra de tornada al coll.

 
 

45- Puig de sa Bassa I

Fornalutx- Camí de s’Alzina Fumadora (10’)- Carretera Ma-10 (+40’)- Dipòsit contra incendis (+10’) (→ Pujada alternativa al Puig de sa Bassa, +1h) - Ma-10 (+20’)- Camí de s’Alzinaret (+10’)- Fornalutx (+30’)

 Temps (sense aturades): 2 h (1 h més amb la pujada al cim)

Desnivell: 420 m (250 m més amb la pujada al cim)

Dificultat: Mitjana

Punt de partida: Fornalutx- Plaça d’Espanya.

Pugem pels escalons, passem per davant l'esglèsia i seguim en la mateixa direcció pel carrer de Tramuntana. Uns minuts més tard, creuem la carretera en diagonal cap a la dreta i un torrentó i agafem un camí asfaltat uns 30 metres. Ens desviem a l'esquerra pel sender empedrat “Camí de s’Alzina Fumadora”, travessem una pista (10 min) i la crta. Ma-10 (20 min) on anem a la dreta uns 50 m. Prenem un sender a l'esquerra (botador) fins a un dipòsit d'aigo contra els incendis i, a la cruïlla, podem anar dos minuts cap a la dreta i seguir l'itinerari 46 cap a l'esquerra per pujar al cim.

Per anar a Fornalutx, girem a l'esquerra (no està senyalitzat), pugem encara uns minuts i davallem pel bosc fins a la Ma-10 que seguim uns 70 m cap a la dreta. Ens desviem cap a l'esquerra (cadena) i continuem per la pista i el camí de carro passant una barrera i ignorant un altre camí en pujada. Quan trobem un cotxe abandonat, travessem el torrent cap a la dreta i el seguim per les marjades envaïdes per la vegetaciö (no hem d'nar a la caseta d'un poc més amunt). A uns 5 min comença el camí empedrat que ens duu a una pista encimentada on anem a l'esquerra. A una casa, creuem una pista en línia recta i la carretera en direcció al poble.

 

 
 

 

46- Puig de sa Bassa II

Àrea recreativa Sa Bassa- Puig de sa Bassa (40’) i retorn (+35’)

 Temps (sense aturades): 1 h 15 min

Desnivell: 300 m

Dificultat: Mitjana

Punt de partida: km 42.3 de la carretera Ma-10, a l' "Àrea Recreativa Sa Bassa- Fornalutx”

Al petit aparcament, passem un botador i anem per la pista principal (ignorant una bifurcació a l'esquerra i una altra a la dreta) fins a una caseta (8 min) on girem a la dreta cap al cim. El cartell de prohibició de pas és vergonyós ja que tot l'itinerari discórre per una finca pública. La pista ascendeix i, després d'un bocí pla i ombrejat, arriba a una creuer (15 min) on ens desviem en diagonal cap a la dreta per un tirany que ens duu al cim. Gaudim d'una àmplia panoràmica que abasta des del Puig Roig a Sa Dragonera, passant pel Puig Major i la vall de Sóller. També és interessant la inèdita vista damunt la possessió més hermètica de l'illa: Montcaire (probablement el cartell de prohibició està relacionat amb els seus poderosos propietaris)

 

 
 

47- El Portell de sa Costa des de Fornalutx

Fornalutx- Camí de na Martorella (45’)- Portell de sa Costa (+1h 15’) – Coll de l’Ofre (+30’, pujada alternativa al Puig de l’Ofre, + 1h)- Barranc de Biniaraix (+30’)- Fornalutx (2h) o Sóller (2h)

Temps (sense aturades): 5 h (1h més amb la pujada al cim)

Desnivell: 800 m (200 m més amb la pujada al cim)

Dificultat: Mitjana- alta. Itinerari circular amb molt desnivell. El camí de na Martorella està en mal estat

Punt de partida: Fornalutx- Plaça d’Espanya

Excursió llarga amb molt desnivell que ens permet enllaçar dos de les excursions més boniques de la Vall de Sóller: el Camí de na Martorella, amb vistes panoràmiques de Fornalutx, i el Barranc de Biniaraix, una de les meravelles paisatgístiques de la Serra de Tramuntana: la seva bellesa natural ha estat complementada, al llarg dels segles, per una acció humana respectuosa amb l’entorn: marges, oliveres, camins empedrats. Per totes aquestes raons ha estat declarat Bé d’ Interès Cultural.

A la Plaça de Fornalutx (150m) agafem el carrer al costat del supermercat en direcció a Lluc i, a uns 50 m, girem a la dreta pel carrer Major. Seguim per la seva continuació (carrer de sa Font) i travessem pel pont cap a la dreta. Pugem per la pista encimentada i, poc després d'un revolt molt pronunciat i abans d'una barrera, girem a mà dreta per un camí empedrat (10 min).

Som al Camí des Creuer que, als 10 min, s’eixampla i gira a la dreta en direcció a una pista asfaltada (Carretera Vella de Monnàber). Si estem una mica alerta abans d’arribar-hi, veurem a l’esquerra un camí empedrat: és la continuació del nostre camí i creua la pista diverses vegades, estalviant-nos una estona d’asfalt. Si arribem a la pista i no hem vist el camí empedrat, pujarem a mà esquerra. Segurament que, ara sí, trobarem les dreceres empedrades que seguim durant 5 min. Després d’un bocí de pista asfaltada d’uns 50 m veurem a mà dreta la continuació “lògica” de les dreceres: no agafarem, però, aquest camí (tancat amb una barrera), sinó que continuarem per la pista durant 5 min.

Ens desviem pel primer camí empedrat que surt perpendicular a mà dreta i sense barrera (n’hi ha un altre abans però ni surt perpendicular ni és empedrat). Al costat del començament del camí hi ha una pista d’accés a una casa i a mà dreta dels escalons una canal d’aigua normalment seca. La troballa de la Font de na Martorella, a uns 5 min de la pista, ens confirmarà que hem agafat la bifurcació correcta. El camí continua pujant, travessa una pista i assoleix el bosc. Pugem fent revolts, anem guanyant panoràmica sobre Fornalutx i arribem en una hora i quart al Portell de sa Costa (929 m).

Travessem tot recte (cap a l’E) la Coma de Son Torrella durant 5 min i pugem per la banda oposada agafant un tirany empedrat durant 5 min més. Ara baixem (cap al S)seguint les fites i alguna marca de pintura, travessem una paret mitgera i arribem al Coll de l’Ofre (Lofra) (875 m – 15 min).

 

Ascensió al Puig de l’Ofre (Lofra): per pujar-hi, travessem el prat tot recte en direcció al cim fins a trobar (a uns 50 m del coll) una pista que ens duu fins a una línia elèctrica que seguim a la dreta fins al Coll des Cards (15 min). Ara remuntem l’ampla cresta fins al cim (1 093 m – 15 min) que ens ofereix un panorama excepcional d’Es Pla, el Puig Major i la Vall de Sóller. Per baixar podem seguir el camí de pujada dels darrers 3 min i continuar després tot recte (marques de pinturai fites). Als 15 min arribem a una pista que agafem a mà dreta i que ens portarà al Coll de l’Ofre en 10 min més.

 

Des del Coll de l’Ofre anem a la dreta agafant el GR que, prop de les cases de l’Ofre (Lofra) desemboca a la pista i, als 200 m, ens desviem a mà dreta (680m, 20 min). esprés d’una barrera entrem a la part més espectacular de l’excursió: el Barranc de Biniaraix i, als pocs minuts, gaudim d’una panoràmica immillorable de la Vall de Sóller. El camí empedrat, baixa fent revolts, passa prop d’algunes fonts i, a la segona part del barranc, voreja i travessa el torrent diverses vegades fins a Biniaraix. (1h 30min – 2 h). Des d’aquí, podem travessar el poble i agafar la carretera cap a Sóller (20 min) o, passats els rentadors, girar a la dreta per una carretera estreta que desemboca en una altra que prenem a mà dreta fins a Fornalutx (20min).

 

 

 

 Itineraris d'alta dificultat

Consells pràctics

- Haurieu de llegir primer els consells pràctics al començament d'aquesta pàgina.

 

- Aquests itineraris discórren per terrenys de pendent dret on s'han d'emprar les mans, per tiranys envaïts per la vegetació i sense senyalitzar i per llocs on es pot patir vertígen. Tampoc s'haurien de fer en cas de mal temps: pluja, boira i terreny banyat.

 

48- La Serra d'Alfàbia

49- Els tres mils

50- El Puig de ses Vinyes

51- Passos de contrabandista damunt Cala Tuent

52- El Penyal des Migdia

53- Volta al Puig de Bàlitx. ALERTA!. TANCAT AL 2021 L'ACCÉS DES DE BÀLITX D'AMUNT

54- El Puig de Bàlitx. ALERTA!. TANCAT AL 2021 L'ACCÉS DES DE BÀLITX D'AMUNT

 

 

 

48- La Serra d’Alfàbia (1069 m)

Sóller- Cementeri (10’)- Camí des Alous (+2’)- Cases de Sa Serra (+1h 30’)- Puig d’Alfàbia (+1h)- Coll des Puig des Jou (+45’)- Barranc de Biniaraix (30’)- Sóller (+2h)

Temps (sense aturades): 6 h

Desnivell: 1100 m

Dificultat: Alta i amb molt desnivell. En cas de boira, difícil orientació a la part alta del recorregut.

Punt de partida: Sóller- Plaça de la Constitució

Agafem el carrer es Born entre l'esglèsia i l'Ajuntament i, davant de l'estació de tren, girem a l'esquerra (Carrer Castanyer). A les properes bifurcacions, anem primer a la dreta (Reial), després a l'esquerra (Pastor) i, als pocs metres, a la dreta pel carrer Pau Noguera. Deixem el cementiri a la dreta i, 2 min més tard- on la pista asfaltada es desvia cap a l'esquerra, seguim tot recte i prenem un camí empedrat que, molt aviat, travessa una pista en línia recta. Davant d'una reixeta, girem a l'esquerra, passem per una caseta en ruïnes i deixem una barrera a la dreta. Més amunt, el camí es dirigeix a la dreta (a una roca hi han tallat l'escut de Sóller) i torna més estret i brut de vegetació. Creuem dues parets mitgeres i seguim atentament les fites. Assolim un ample coll (a la dreta tenim "es Castellot") on ens desviem cap a l'esquerra, passem una barrera i caminem en direcció a les antenes de més a l'esquerra. Rodegem les cases de Sa Serra per la seva esquerra, travessem una pista en línia recta i, a la següent, anem en diagonal cap a l'esquerra en direcció d'una bretxa situada més a l'esquerra de les antenes.

A la cresta, passem per damunt de la reixeta i davallem en línia recta cap a un forat d'una altra reixeta. Ens desviem en diagonal cap a l'esquerra i arribem a una estreta pista que seguim cap a l'esquerra. Deu minuts més tard, el camí traspassa al vessant nord, es fa més estret i retorna a la cara sud (a l'esquerra veiem damunt nostre el vèrtex geodèsic). Per un terreny rocós, tornem al vessant nord i, 5 min més tard, novament al sud. Després d'un bocí pla, comencem la davallada, passem una paret mitgera (direcció Puig Major) i, poc després, les fites ens condueixen cap a la dreta per assolir el coll des Puig des Jou. Girem a l'esquerra, baixem per la banda dreta del comellar i passem una reixeta. Deu minuts més tard no seguim en línia recta cap al bosc sinó que travessem el comellar cap a l'esquerra a un pla i continuem en la mateixa direcció fins a una reixeta. La seguim cap a l'esquerra i, al seu angle recte, seguim tot dret uns metres i arribem a un sender. Prenem a la dreta i arribem al Barranc de Biniaraix on agafem el GR-221 en descens fins a Sóller (itinerari 34)

 
 

49- Els tres mils

Cúber- Torrent d’Almadrà (25’)- Coll des Bosc (+20’)- sa Rateta (1113m, +1h)- Na Franquesa (1067m, +30’)- Puig de l’Ofre (1093m, +30’)- Cúber (+2h o Sóller (+3h)

 

Temps (sense aturades): 4 h 45 min (1 h més si anem a Sóller)

Desnivell: 630 m (700 m més si davallem a Sóller)

Dificultat: Alta. En cas de boira, difícil orientació a la part alta del recorregut.

Punt de partida: Aparcament de l'embassament de Cúber (km 34 de la Ma-10).

Passem la barrera, agafem la pista asfaltada i, al començament de la presa, girem a l'esquerra. Als pocs minuts, el camí davalla en fort pendent i travessa el torrent. Després d'un bocí ombrívol, ascendeix suaument i quan torna a planejar, pugem damunt la canonada i agafem un sender empedrat cap a la dreta. Uns deu minuts més tard, el sender brut de vegetació es desvia cap a la dreta, desemboca al camí de nevaters i discórre per terreny rocós fent giragonses fins a una caseta en ruïnes i un avenc que s'utilitzava com a dipòsit de neu. En la mateixa direcció seguim les fites fins al cim de sa Rateta (1113m).

Comencem la davallada per l'àmplia cresta i, als 5 min, ens desviem cap a l'esquerra seguint les fites fins al Coll des Gat. Davant nostre tenim una paret bastant vertical que voregem per l'esquerra en direcció a unes alzines (5 min) on trobem el pas que ens duu al cim de na Franquesa. Durant la baixada creuem una parte mitgera i arribem al Coll des Cards, on continuem per la cresta seguint l'itinerari 34 que ens condueix al Puig de l’Ofre (1093m) i al Coll de l’Ofre. Des d'aquí podem anar pel GR-221 a Sóller o a l'embassament de Cúber.

 
 

50- El Puig de ses Vinyes (1108m)

Crta. Ma-10- Coma de Son Torrella (5’)- Zona del Coll de s’Escudella (+45’)- Puig de ses Vinyes (+25’) i retorn (1h 15’)

 

Temps (sense aturades): 2 h 30 min

Desnivell: 300 m

Dificultat: Alta. Discórre per terrenys pedregosos i envaïts per la vegetació. La part final té un fort pendent. En cas de boira, l'orientació pot ser complicada.

Punt de partida: Aparcament al mirador damunt de l'embassament de Cúber (entre els km 35.1 i 35.2 de la Ma-10).

Anem per la carretera en direcció a Sóller i, al km 35.5, agafem cap a la dreta per uns metres la carretera tancada del Puig Major. Abans de la senyal de prohibició, ens dirigim cap al bosc de la dreta i caminem pel comellar fins a una paret mitgera (15 min) i un botador. Continuem per un camí ample que travessa una zona reforestada i, a uns 10 minuts, quan el camí es desvia a l'esquerra i davalla (si arribem a una barrera, a prop de la crta. militar, ja hem anat massa lluny!), anem en línia recta en direcció al cim. Passem pel costat d'una caseta en ruïnes i, quan trobem la reixeta, caminem cap a la dreta fins a poder-la creuar amb un botador. Des d'aquí és possible desviar-se cap a la dreta i pujar al cim per la cresta (s'ha de vorejar un esperó rocós), però la ruta normal es dirigeix al vessant oest del puig. Un quart d'hora més tard, deixem a l'esquerra i sota nostre el Coll de s’Escudella, passem un botador i ascendim pel dret pendent seguint les fites fins al cim. Aquest és un mirador privilegiat sobre l'embassament des Gorg Blau i dels cims més alts de la Serra (Puig Major, Massanella, Puig Roig, Tossals Verds). Tornem pel camí d'anada.

 
 

51- Passos de contrabandista damunt Cala Tuent

Cala Tuent- Pas de s’Al·lot Mort- Torrent (1h 15’)- Pas des Marge (1h 45’)- Cala Tuent (+1h)

 

Temps (sense aturades): 4 h. Podriem tardar molt més degut a la recerca del camí

Desnivell: 550 m

Dificultat: Alta. Discórre per terrenys pedregosos i envaïts per la vegetació. L'orientació és difícil i hem de seguir amb esment les fites

Punt de partida: Cala Tuent. A l'entrada de la urbanització, girem a l'esquerra (en direcció al restaurant "Es Vergeret") i aparquem a uns 400 metres passat el pontet, al costat de Can Lleig.

Davallem al llit del torrent i el seguim caminant damunt les roques. Trobem dos parets que ens barren el pas i que voregem per la dreta. És molt important que, després de la segona paret, creuem cap a l'esquerra el torrent de s'Al.lot Mort i seguim el llit del de més a l'esquerra (Gorg des Diners). Un quart d'hora més tard, el torrent té un fort pendent i el travessem cap a la dreta dirigint-nos a una rosseguera de grans roques. A la dreta comença un tirany envaït per la vegetació que es dirigeix cap a la dreta i creua dos passos estrets. Poc després, caminem per sota de les parets verticals i assolim el llit del torrent de s’Al·lot Mort que seguim uns 5 min folgen. Girem a la dreta i pugem per un tirany rost on encara es poden veure restes de l'antic camí. Mitja hora més tard, el tirany planeja i es desvia cap a l'esquerra fins a un pla (30 min). Aquí hem de girar a la dreta en direcció a un collet (10 min)

Continuem en la mateixa direcció, baixem a un pla (5 min) i anem a parar a un sender transversal (ens sorprén veure-hi una era) on anem a la dreta. Deixem a l'esquerra un avenc i, 20 min més tard, arribem al pas des Marge: un marge i una rampa ens ajuden a superar aquest escaló rocós. Davallem per sota de les parets verticals de la dreta per càrritx i petites rossegueres fins al camí de sa Costera (30 min) on prenem cap a la dreta seguint l'itinerari 37

 
 

 

52- El sostre de l'illa: Penyal des Migdia (1398m)

a/ la variant curta

Crta. Ma-10- primera casa de neu de la Coma d’en Arbona (30’)- Penyal des Migdia (+1h 10’)- Pista de Binis (1h 20’)- Ma-10 (30’)

 

Temps (sense aturades): 3 h 30 min

Desnivell: 610 m

Dificultat: Alta. Discórre per terrenys pedregosos i de fort pendent on s'han d'emprar les mans. L'orientació és difícil i hem de seguir les fites amb esment.

Punt de partida: km 37.8 de la crta. Ma-10. Es pot aparcar al costat de la carretera al km 37.6 o al mirador del km. 37.3).

Al pontet del km 37.8 comença una pista (senyal de prohibició per a vehicles) que agafem fins a una corba a la dreta (5 min, poc abans del seu final) on prenem un camí cap a l'esquerra. Al peu d'una paret, trobem la font des Coloms i, 10 minuts més tard, la primera casa de neu. Des de la següent casa de neu (10 min) podem observar el trajecte que ens espera: el camí es dirigeix cap a un collet a la dreta i desemboca a la carretera militar. Per això és millor que, als 5 min- a una corba a la dreta, creuem la rosseguera cap a l'esquerra i anem sense camí en direcció a una bretxa (10 min).

Ara ens trobem per damunt de la carretera i ascendim cap a l'esquerra pel terreny rocós i empinat amb l'ajuda de les mans, cercant els llocs més segurs. Una mitja hora més tard, arribem al peu de la paret i pujem per una canal cap a una bretxa on girem a l'esquerra fins al cim. Després de gaudir de la panoràmica, seguim la cresta fins a la punta des d'on es veu Sóller: caminem en la mateixa direcció uns 20 metres i desgrimpen una curta canal a la dreta que ens duu a la rosseguera. La travessem cap a l'esquerra i davallem en direcció a Bini Gran. Una enorme fita ens indica el lloc on hem de davallar per un tirany amb qualque pas exposat i, als pocs minuts, desviar-nos cap a l'esquerra. A travès del càrritx arribem a la pista de Binis on anem a l'esquerra en direcció al coll des Cards Colers, continuem per la pista principal i passem una barrera verda fins a la Ma-10.

 

 
 

53- Volta al Puig de Bàlitx. ALERTA!. TANCAT AL 2021 L'ACCÉS DES DE BÀLITX D'AMUNT

Port de Sóller- Pas de na Cordellina (1h 10’)- Coll de Cala Ferrera (+5’)- Pas de s’Heura (+15’)- Tanca des Bous (+1h)- Coll d’en Marquès (+45’)- Port de Sóller (+45’)

 

Temps (sense aturades): 4 h

Desnivell: 450 m

Dificultat: Alta. Discórre per terrenys pedregosos i envaïts per la vegetació. L'orientació és difícil i hem de seguir cuidadosament les fites. Als llocs de fort pendent s'han de fer grimpades

Punt de partida: Port de Sóller Est- Passeig Marítim, al creuer amb el carrer Antoni Montis (a prop de la parada de taxis)

Seguim l'itinerari 44 fins al rotlo de sitja i agafem, als 5 metres, el tirany de la dreta en pujada. Dos minuts més tard, el sender es desvia cap a l'esquerra (a la dreta tenim l'ítinerari 44) i arribem al primer pas estret i, poc després, a la petita grimpada del pas de na Cordellina. Pugem fent giragonses fins al coll, creuem la paret mitgera, anem cap a l'esquerra i comencem la davallada. Dos minuts més tard hem d'anar alerta: encara que algunes fites ens indiquin que hem de caminar en línia recta (direcció torrent), nosaltres girarem bruscament cap a la dreta. El camí correcte creua un torrentó (7 min) i ens deixa, poc després, al peu del Pas de s’Heura, on grimpem cercant els llocs més segurs. El tirany està envaït per la vegetació i té escalons rocosos que superem amb l'ajuda de les mans. Hem de seguir amb esment les fites que ens condueixen (45 min) a unes marjades d'oliveres que abandonem per una elaborada rampa de pedra en sec. El camí es desvia cap a la dreta i davalla fins a una pista on anem a la dreta fins a la Tanca des Bou. A partir d'aquí podem continuar per la pista o pel bonic sender empedrat (que trobarem si passem pel costat del porxo i travessem el torrentó en línia recta). Tots dos es troben uns 5 min més tard on passem una barrera i arribem a una bifurcació.

El trajecte més bonic (però més llarg) discórre cap a l'esquerra fins al camí de Bàlitx on agafem a la dreta seguint l'itinerari 38 fins al Port de Sóller. Si volem davallar directament al Port de Sóller, anem uns metres en línia recta, creuem una paret mitgera i, al creuer, girem cap a l'esquerra. Als pocs metres, agafem una pista cap a la dreta que ens duu a la font des Salt (15 min) on prenem a l'esquerra. Passem un botador, travessem un olivar i arribem a una pista. La seguim ignorant les bifurcacions fins a la carretera de sa Figuera on anem a la dreta en direcció al Port de Sóller.

 
 

 

54- El Puig de Bàlitx, 580m . ALERTA!. TANCAT AL 2021 L'ACCÉS DES DE BÀLITX D'AMUNT

Port de Sóller- Can Joan de sa Dida (30’)- Pas d’en Barona (+30’)- Cova des Migdia (+10’)- Cim (+15’)- Font des Salt (+45’)- Coll d’en Marquès (+20’)- Port de Sóller (+45’)

Temps (sense aturades): 3 h 15 min

Desnivell: 600 m

Dificultat: Alta. Discórre per terrenys pedregosos i envaïts per la vegetació. L'orientació és difícil i hem de seguir cuidadosament les fites. Als llocs de fort pendent s'han de fer grimpades.

Punt de partida: Port de Sóller Est- Passeig Marítim, al creuer amb el carrer Antoni Montis (a prop de la parada de taxis)

Seguim l'itinerari 44 bis fins a la bifurcació passades les cases de Can Joan de sa Dida. Agafem la pista “Can Bardi, S’Illeta” cap a la dreta i, 3 minuts més tard, 50 metres després d'una pronunciada corba a l'esquerra, l'abandonem anant cap a un porxet a la dreta. Darrera la caseta, creuem les marjades d'oliveres cap a l'esquerra fins al final (50 m) i pugem, entre les marjades i el bosc, pel dret coster. Uns 8 minuts més tard, amb les parets verticals damunt nostre, girem bruscament cap a la dreta en direcció a un pi aïllat on superem el primer estrep rocós i, als 2 min, cerquem a la dreta un petit marge on una curta grimpada ens permet arribar a la cresta (2 min) que seguim cap a l'esquerra. Després del proper escaló rocós, abandonem la cresta i ens desviem cap a la dreta per un tirany planer. Passat un rotlo de sitja (5 min), ascendim lleugerament fins a l'entrada de la Cova des Migdia (5min): per una elaborada rampa de pedra en sec podem accedir al fons d'aquest encisador indret.

Voregem la cova per la dreta i travessem el vessant fins al cim (15 min) des d'on es gaudeix d'una panoràmica extraordinària. Tornem a la cova, la deixem a la dreta (10 min) i anem cap a l'esquerra en direcció a un pi gegant (1 min). El sender creua el vessant i desemboca, 10 minuts més tard, a una pista pedregosa que prenem cap a la dreta fins a un creuer (7 min). Des d'aquí seguim l'itinerari 53 que ens duu de tornada al Port de Sóller.